Η κούρσα προς τα κάτω

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα προιόντα με τα brands των σούπερ μάρκετ στην Ευρώπη έχουν τα υψηλότερα επίπεδα διείσδυσης στην αγορά στον κόσμο. Έως το 2015, το μερίδιο των προϊόντων αυτών εκτιμάται ότι θα φτάσει το 40 %του συνόλου των λιανικών πωλήσεων όλων των τροφίμων της ΕΕ!

Τα προιόντα αυτά είναι συχνά δημοφιλή επειδή είναι σχετικά φθηνά. Δυστυχώς, γνωρίζουμε ότι ο αγώνας για να παρέχεται η φθηνότερη τιμή σημαίνει συχνά ότι έχει δοθεί ανεπαρκής προσοχή στην υπεύθυνη παραγωγή στις πρωτογενών παραγωγών χωρών. Οι προμηθευτές μπορούν να υποστούν διάφορες πιέσεις πιέσεις και καταχρηστικές πρακτικές, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την εργασία τους και τα κοινωνικά τους δικαιώματα. Για παράδειγμα, οι χαμηλοί μισθοί, οι υποχρεωτικές υπερωρίες, και η ανασφάλεια της απασχόλησης είναι όλα παρόντα στις αλυσίδες εφοδιασμού με την επωνυμία καταστήματος. Τα μεγαλύτερα καταστήματα τέτοιας λιανικής πώλησης στην Ευρώπη είναι η Aldi, η Schwartz Group's, Lidl, Tesco και Edeka.

Το μερίδιο αγοράς των εμπορικών σημάτων του καταστήματος συσχετίζεται με το επίπεδο συγκέντρωσης τροφίμων στο λιανικό εμπόριο και έχει αναγνωριστεί ως η βασική κινητήρια δύναμη του ανταγωνισμού τιμών μεταξύ των αλυσίδων λιανικής πώλησης.

Προϊόντα με την επωνυμία καταστήματος ως στρατηγική λιανικών πωλήσεων:

Προϊόντα με την επωνυμία καταστήματος είναι τα προϊόντα που φέρουν το σήμα του καταστήματος. Μερικές φορές, είναι επίσης γνωστά και ως «το δικό μας σήμα» ή «ιδιωτικής ετικέτας» προϊόντα. Γνωστές μάρκες στα Ευρωπαϊκά σούπερ μάρκετ είναι ανάμεσα σ’άλλα οι Euro Shopper, X-tra, Co-op, Gut und Günstig και First Price. Τα προϊόντα αυτά μπορεί να παραχθούν σε εγκαταστάσεις που ανήκουν σε άλλη εταιρεία, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ταυτόχρονα και για την παραγωγή προιόντων άλλης μάρκας...

Τα ιδιοπαραγώμενα προιόντα μπορούν να πωλούνται σε χαμηλότερη τιμή, διότι τα καταστήματα δεν χρειάζεται να τα προωθήσουν ξεχωριστά, πράγμα που σημαίνει ότι το κόστος της εμπορίας τους είναι ελάχιστο. Επίσης, έχουν πάντα ένα έτοιμο κανάλι διανομής, πράγμα που σημαίνει ότι είναι εγγυημένη μια ορατή θέση στα ράφια των καταστημάτων τους.Όταν εισήχθησαν για πρώτη φορά, τα προϊόντα με την επωνυμία καταστήματος ήταν ως επί το πλείστον βασικά αγαθά, με απλή συσκευασία, προωθώντας την ιδέα ότι είναι φθηνότερα, αλλά και χαμηλότερου επιπέδου. Τώρα, όμως, προσφέρονται επίσης και σε premium εκδόσεις. Οι έμποροι λιανικής πώλησης τα πωλούν έτσι με στόχο να αυξήσουν την εμπιστοσύνη των πελατών, να τα ενισχύσουν και να τα διαχωρίσουν από τους ανταγωνιστές, να πετύχουν τη βελτίωση της θέσης τους στην αγορά και την αύξηση των κερδών λιανικής. Τα προιόντα ιδιωτικής ετικέτας είναι ιδιαίτερα ισχυροί αντίπαλοι σε ομάδες προϊόντων, όπου υπάρχουν λίγες προφανείς διαφορές μεταξύ των προϊόντων, για παράδειγμα το αλεύρι,η ζάχαρη, ή οι κονσέρβες λαχανικών.

Ο ρόλος των διεθνών συμμαχιών προμηθευτών στην προμήθεια του προϊόντος με την επωνυμία καταστήματος:

Είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό του εμπορίου καταναλωτικών αγαθών καθημερινής χρήσης να σχηματίζουν αλυσίδες, και υπάρχει επίσης μια τάση για ισχυρή συγκέντρωση των δραστηριοτήτων εφοδιασμού.

Σε γενικές γραμμές, είναι κοινό στην Ευρώπη για τους αγοραστές να είναι πιο συσπειρωμένοι από τους παραγωγούς και τους διανομείς. Σημαντικοί χύμα αγοραστές στην Ευρώπη είναι AMS, Co-op, UNITED NORDIC και EMD.

Η επέκταση των διεθνών αυτών συμμαχιών που ενισχύει την αγοραστική δύναμη των καταστημάτων λιανικής πώλησης, και διευκολύνει τις επιχειρηματικές πρακτικές που εκμεταλλεύονται, έχει αποδυναμώσει περαιτέρω τη θέση των παραγωγών που ήταν ήδη ευάλωτοι, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο ανταγωνισμός των τιμών μεταξύ των επώνυμων προϊόντων και των ιδιοπαραγώμενων, καθώς και μεταξύ των διαφόρων εμπόρων λιανικής πώλησης, συχνά διεξάγεται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ούτε οι ζωές των εργαζομένων στις χώρες παραγωγής,ούτε το περιβάλλον.

Σε αυτό το μέρος της ιστοσελίδας, θα βρείτε μελέτες των συγκεκριμένων προϊόντων που διατίθενται ως ευρωπαϊκές εμπορικές μάρκες, και τα οποία παράγονται υπό απαράδεκτες συνθήκες στις χώρες του Νότου. Όλες οι πληροφορίες σχετικά με αυτές τις σελίδες βασίζεται σε επιτόπια έρευνα, η οποία έχει πραγματοποιηθεί από τις οργανώσεις-μέλη του δικτύου της εκστρατείας μας.