Φοινικέλαιο

Η βιομηχανία φοινικέλαιου στη Μαλαισία έχει καλά τεκμηριωμένα και σοβαρά προβλήματα αναφορικά με παραβιάσεις ξένων εργατών, συμπεριλαμβανομένης και εκτεταμένης καταναγκαστικής εργασίας και εμπορίας προσώπων. Πέραν του 80 τοις εκατό των εργατών σε φυτείες φοινικέλαιου είναι μετανάστες από χώρες όπως η Ινδονησία, το Μπαγκλαντές και το Νεπάλ.

Το 2014, η Ετήσια Έκθεση Σωματεμπορίας Προσώπων της κυβέρνησης των ΗΠΑ έδωσε στην Μαλαισία το χαμηλότερο δυνατό σκορ, κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση της Μαλαισίας ‘δεν εναρμονίζεται πλήρως με τα κατώτερα πρότυπα (για τερματισμό της σωματεμπορίας προσώπων’) και δεν καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες προς κάτι τέτοιο.’

Παρά την πρόσφατη αμφιλεγόμενη απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να αναβαθμίσει την Μαλαισία στο Tier 2 Watch List, υπάρχει μεγάλη συμφωνία μεταξύ των εμπειρογνωμόνων σε θέματα εμπορίας ότι οι παραβιάσεις συνεχίζουν αμείωτες και η κυβέρνηση έχει

παραλείψει να λάβει σημαντικά μέτρα για την αντιμετώπιση του σοβαρού της προβλήματος γύρω από το θέμα της εμπορίας προσώπων.

Το 2014, το Finnwatch κυκλοφόρησε μια έκθεση η οποία παρουσιάζει σοβαρές παραβιάσεις των εργασιακών δικαιωμάτων σε πιστοποιημένα με RSPO κτήματα στη Μαλαισία. Σύμφωνα με την έκθεση, μια μεγάλη εταιρεία φοινικέλαιου της Μαλαισίας, η  IOI Group, κατέβαλε μισθούς κάτω από το νόμιμο ελάχιστο μισθό, κατάσχεσε τα διαβατήρια των εργαζομένων της και τους περιορίζει την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι. Ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων στις φυτείες της  IOI Group δεν είχε καμία κατανόηση της σύμβασης εργασίας τους, η οποία γράφτηκε σε ξένη γλώσσα.

Διαβάστε την Έκθεση του Finnwatch (στα Αγγλικά)