Ανανάς

Η Ταϊλάνδη είναι ένας σημαντικός παραγωγός ανανά σε παγκόσμιο επίπεδο και παράγει κυρίως κονσερβοποιημένο ανανά και χυμό ανανά για την ευρωπαϊκή αγορά. Η βιομηχανία ανανά της Ταϊλάνδης είναι ύποπτη για σοβαρές παραβιάσεις των βασικών ανθρωπίνων και εργασιακών δικαιωμάτων. Οι ξένοι εργαζόμενοι - κυρίως από τη Μιανμάρ – έχουν καταγγείλει κατάσχεση των αδειών εργασίας και των διαβατηρίων τους και την καταβολή υψηλού τέλους πρόσληψης σε εργοδότες και μεσίτες. Έχουν υπάρξει καταγγελίες για μεσίτες εργοστασίων που απειλούν και κτυπούν εργαζόμενους και που προβαίνουν σε παράνομες μειώσεις από τις αποδοχές των εργαζομένων.

Η βιομηχανία ανανά της Ταιλάνδης έχει λάβει σημαντική διεθνή προσοχή και λόγω των ενεργειών της εταιρείας National Fruit. Η συγκεκριμένη εταιρεία μηνύει τον ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων Andy Hall μετά που αυτός πήρε συνεντεύξεις από εργαζομένους για την έκθεση του Finnwatch που δημοσιεύθηκε το 2012.

Τα ευρήματα της έρευνας του Hall χρησιμοποιήθηκαν σε μια έκθεση που κατήγγειλε σοβαρέςπαραβιάσεις των εργασιακών δικαιωμάτων στο εργοστάσιο της National Fruit. Ο Hall αντιμετωπίζει δίκες για ποινική δυσφήμιση και κατηγορίες σύμφωνα με το νόμο Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Η διεθνής κατακραυγή έχει αυξηθεί απαιτώντας οι κατηγορίες εναντίον του Hall να αποσυρθούν.

Περισσότερες πληροφορίες για την νομική υπόθεση εναντίον του Andy Hall

Η Έκθεση της Finnwatch για τη βιομηχανία ανανά της Ταϊλάνδης μπορεί να διαβαστεί εδώ (στα Αγγλικά)