Γλυκόπικρη Σοκολάτα: Η Αλήθεια Πίσω από την Διεθνή Σοκολατοβιομηχανία

Παρά το γεγονός ότι οι κόκκοι κακάο είναι ένα παγκόσμιο αγαθό που ικανοποιεί την επιθυμία για σοκολάτα των βιομηχανικών χωρών, η παραγωγή βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό ακόμα στα χέρια εκατομμυρίων μικρo- κατόχων. Το κακάο παρέχει τα προς το ζην σε πάνω από 5 εκατομμύρια αγρότες σε όλο τον κόσμο. Πιο ψηλά στην εφοδιαστική αλυσίδα οι διαδικασίες συγκέντρωσης έχουν οδηγήσει στην κυριάρχηση της αγοράς από μια χούφτα εταιρειών.

Αυτή η έκθεση κοιτάζει πίσω από την κουρτίνα της διεθνούς βιομηχανίας σοκολάτας, αποκαλύπτοντας τις τεράστιες ανισότητες στον τομέα αυτό, καθώς και τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί κακάο. Η γεωγραφική μας εστίαση είναι στην Δυτική Αφρική – κυρίως στην Γκάνα, στην Ακτή Ελεφαντοστού και το Καμερούν – μιας και το μεγαλύτερο μέρος του κακάο που επεξεργάζεται στην Ευρώπη προέρχεται από εδώ.

Η έκθεση καλύπτει τα πιο σημαντικά στάδια της αλυσίδας εφοδιασμού της σοκολάτας, εστιάζοντας τόσο σε έναν από τους πιο ισχυρούς εμπλεκομένους – τις υπεραγορές – όσο και στην πιο ευάλωτη ομάδα των συμμετεχόντων: καλλιεργητές κακάο, (μετανάστες) καλλιεργητές, παιδιά και κυρίως γυναίκες.

Αναδεικνύει τα περιβαλλοντικά προβλήματα της παραγωγής κακάο, την αποψίλωση των δασών και τη χρήση φυτοφαρμάκων, τις αιτίες και τις συνέπειες, και επισημαίνει πιθανές λύσεις. Παρουσιάζει μια ανάλυση των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων που βρέθηκαν σε 41 αυστριακές σοκολάτες και Πασχαλινά Κουνελάκια και μια επισκόπηση των προγραμμάτων βιωσιμότητας που χρησιμοποιούν οι  αυστριακοί έμποροι για το κακάο. Εκτός από τα κοινωνικά προβλήματα (π.χ. φτώχεια, παιδική εργασία, εκμετάλλευση των καλλιεργητών) αναδεικνύει τα περιβαλλοντικά προβλήματα της παραγωγής κακάο (π.χ. η αποψίλωση των δασών, η χρήση φυτοφαρμάκων, και οι αιτίες και συνέπειες αυτών) και προτείνει πιθανές λύσεις. Επισημαίνει επίσης δύο ιδιαίτερα θέματα που αφορούν την παραγωγή κακάο στην Γκάνα και το Καμερούν: την αλληλεπίδραση μεταξύ των δραστηριοτήτων εξόρυξης χρυσού και κακάο στην Γκάνα και τις συνέπειες των Προγραμμάτων Διαρθρωτικών Προσαρμογών της Παγκόσμιας Τράπεζας στον τομέα του κακάο στο Καμερούν.

Παρακαλούμε κατεβάστε ολόκληρη τη μελέτη