Appelsinjuice

Produktion og salg af fødevarer genererer milliarder på verdensplan. Men multinationale selskaber sjældent tage ansvar for arbejdsvilkår i deres forsyningskæder og de miljømæssige konsekvenser af deres produktion. Undersøgelsen SQUEEZE OUT viser bagsiden af den europæiske appelsinjuice forsyningskæde, fra dyrkning af appelsiner til markedsføring af saften. Forskningsresultater i Brasilien og Europa kaste lys over noget, supermarkeder og producenter ofte ønsker at holde skjult: afhængighed og udnyttelse af arbejdstagere på plantager og i fabrikker, samt ødelæggelse af miljøet med massiv anvendelse af pesticider.

Undersøgelsen viser bl.a. at:

  • 80% af den koncentrerede juice som sælges i Europa produceres i Brasilien. Det sælges af en lang række supermarkedskæder, bl.a. Lidl, Aldi og Tesco.
  • I 2014 blev der brugt 34.000 tons pesticider til at producere 9.6 millioner tons brasilianske appelsiner. Brasilien er verdens største indkøber af pesticider.
  • Appelsinplukkerne i Brasilien skal gennemsnitligt plukke 1.5 tons appelsiner om dagen. For dette får de en dagsløn på 10 Euro (75 DKK) hvilket betyder at de tvinges til at leve et liv i fattigdom.
  • Appelsinplukkerne har farlige arbejdsforhold hvor de udsættes for pesticiderne og desuden tvinges til at bruge usikre stiger hvilket ofte fører til ulykker og skader.

Klik her for at læs mere i rapporten "SQUEEZE OUT: Behind the orange juice business" udarbejdet af 'Supply Change - Make supermarkets fair' kampagnen