Palmino ulje

Problemi zlostavljanja radnika u malezijskoj industriji palminog ulja, što uključuje i raširen prisilni rad te trgovinu ljudima, dobro su dokumentirani. Više od 80% radnika na plantažama palminog ulja jesu radnici migranti iz zemalja kao što su Indonezija, Bangladeš i Nepal.

U izvještaju američkog State Department-a o trgovini ljudima za 2014. godinu Malezija je dobila najniže moguće ocijene, što znači da Malezija ne poštuje minimalne standarde (za okončanje trgovanja ljudima) i ne poduzima značajne napore da se to promijeni. Unatoč nedavnoj kontroverznoj odluci State Department-a prema kojoj Malezija ipak čini određene napore da okonča trgovanje ljudima (Tier 2 watch list), postoji široko slaganje među stručnjacima da se trgovanje ljudima nastavlja neometano i da vlada Malezije ne čini nikakve smislene korake kako bi se protiv toga borila.

U izvještaju iz 2014. godine kojeg je objavio Finnwatch, nevladina organizacija koja se bavi društvenom odgovornošću korporacija, spominju se ozbiljna kršenja radničkih prava na imanjima koja imaju RSPO certifikat. Prema izvještaju, IOI Group, velika malezijska kompanija za proizvodnju palminog ulja, plačala je nadnice manje od predviđene minimalne plaće, oduzimala je putovnice svojim radnicima i ograničavala je slobodu udruživanja. Veliki dio radnika na plantažama IOI Grupe nije razumio svoj ugovor o radu jer je bio napisan na jeziku kojeg ne razumiju.

Pročitajte izvještaj organizacije Finnwatch (na engleskom jeziku)