Palmuöljy

SUPPLY CHA!NGE -hankkeen partneri Finnwatch julkaisi juuri ennen hankkeen alkua palmuöljytuotantoa koskevan tutkimusraportin. Syyskuussa 2014 julkaistu selvitys paljasti Neste Oilin ja Paulig-konsernin palmuöljytoimittajan, malesialaisen IOI Groupin maksavan laillista minimipalkkaa alhaisempia palkkoja, takavarikoivan työntekijöiden passeja sekä estävän ammatillista järjestäytymistä. Suuri osa IOI Groupin työntekijöistä ei ymmärrä lainkaan vieraalla kielellä kirjoitettua työsopimusta. Yli 80 prosenttia IOI:n plantaasien työntekijöistä on siirtotyöntekijöitä muun muassa Indonesiasta, Bangladeshista ja Nepalista.

Lähes kaikki Finnwatchin selvitykseen haastatellut siirtotyöntekijät ovat ottaneet velkaa tai myyneet omaisuuttaan päästäkseen työskentelemään Malesiaan. IOI vähentää rekrytointimaksuja suoraan työntekijöiden palkoista ja maksaa työntekijöille koeaikana vielä minimipalkkaakin pienempää palkkaa.

Monet Finnwatchin selvityksessä esiin tuoduista löydöksistä viittaavat Kansainvälisen työjärjestön indikaattoreihin pakkotyöstä ja ihmiskaupasta. Neste Oil ja Paulig-konserni ryhtyivät toimenpiteisiin raportissa tuotujen epäkohtien tutkimiseksi ja korjaamiseksi.

Lue Finnwatchin raportti täältä (englanniksi)


Seurantatutkimus IOI Groupin Öljypalmuviljelmillä Malesiassa

Suomalaisyrityksille palmuöljyä toimittanut malesialainen IOI Group on joiltain osin parantanut työolojaan, kertoo Finnwatchin seurantaraportti. Siirtotyöntekijät maksavat kuitenkin edelleen valtavia rekrytointimaksuja, osaa heistä on harhaanjohdettu rekrytoinnissa eivätkä kaikki tiloilla työskentelevät yllä edelleenkään minimipalkkaan.

Lue Pdf-Raportti 7/11/2016