Kaupan omat merkit

Vähittäiskaupan omilla merkeillä tarkoitetaan vähittäistavaraketjujen tuotteita, jotka myydään kaupan omalla tuotemerkillä. Suomessa tunnettuja kaupan omia merkkejä ovat muun muassa Pirkka, Eldorado, X-tra, Rainbow, Priima ja Lidl Delux.

Kaupan omien merkkien tuotteet valmistetaan toisen yrityksen omistamissa tuotantolaitoksissa, joissa saatetaan samaan aikaan valmistaa myös muiden ketjujen tuotteita tai toimittajayrityksen omien merkkien tuotteita.

Kaupan omat merkit ovat usein edullisempia kuin brändituotteet. Tuotteiden edullisuus perustuu muun muassa siihen, että kauppojen ei tarvitse markkinoida omia merkkituotteitaan, jolloin markkinointikustannukset jäävät pieniksi tai jopa kokonaan pois. Kustannuksissa säästetään myös suurten ostovolyymien ja tuotteistamisvaiheiden karsinnan avulla. Kaupan omille tuotemerkeille löytyy aina valmis jakelukanava, jolloin tuotteiden pääsy näkyvälle paikalle myyntihyllyyn on taattu.

Kaupan omien merkkituotteiden markkinaosuudet ovat kasvaneet kaikissa elintarvikeryhmissä Euroopassa. Ne ovat erityisen vahvoja sellaisissa tuoteryhmissä, joissa tuotteiden välillä on vain vähän eroja esimerkiksi ominaisuuksien ja pakkausten suhteen.

 

Kaupan oman merkin tuotteiden osuus ostoskorista kasvaa

Euroopan markkina-alueella myydään eniten kaupan oman merkin tuotteita maailmanlaajuisesti tarkasteltuna. Kaupan omien tuotemerkkien arvioidaan kattavan jopa 40 prosenttia EU:n elintarvikkeiden vähittäiskauppamyynnistä vuoteen 2015 loppuun mennessä. 

Kaupan omien merkkien tuotteet ovat kuluttajien keskuudessa suosittuja muun muassa niiden hyvän hinta-laatusuhteen takia. Vähittäiskaupalle oman merkin tuotteet tarjoavat suurempia voittomarginaaleja sekä antavat joissain tapauksissa elintarviketeollisuudelle mahdollisuuden hyödyntää ylimääräistä tuotantokapasiteettiaan.

Euroopan suurimpia kaupan omien merkkien jälleenmyyjiä ovat Aldi, Lidl, Tesco ja Edeka. Kaupan omien merkkien osuus päivittäistavaroiden kokonaismyynnistä kertoo osaltaan elintarvikekaupan keskittymisestä ja kasvavasta hintakilpailusta.

 

Ostajavoimaa kasvatetaan ostorenkailla

Päivittäistavarakaupan alalle on ominaista ketjuuntuminen sekä hankinnan ja logistiikan voimakas keskittyminen. Yleisesti Euroopassa ostajapuoli on keskittynyt enemmän kuin tuotanto ja myynti. Kansainvälisten osto-organisaatioiden voimakas kehitys ja ostovolyymien kasvu on laskenut kaupan oman merkin tuotteiden hintaa. Suuria eurooppalaisia ostorenkaita ovat muun muassa AMS Sourcing, Coop Trading, United Nordic ja EMD. 

Voimakkaassa asemassa olevat vähittäiskaupat ja ostorenkaat saattavat siirtää kestämättömällä tavalla riskejä ja kustannuksia tuottajaportaan kannettavaksi erityisesti riskimaissa. Ostajien vaatimat edulliset tuotantokustannukset saattavat omalta osaltaan johtaa vastuuttomaan tuotannon.

Kampanjamme tulee esittelemään näillä verkkosivuilla esimerkkejä Euroopassa myytävien kaupan omien tuotemerkkien tuotanto-olosuhteista. Perustamme tietomme kampanjaan kuuluvien kansalaisjärjestöjen tekemään riippumattomaan tutkimukseen.