Tegyük az áruházláncokat tisztességessé!

Az áruházláncoknak nagy a vásárlóerejük, ugyanakkor kettős szerepben vannak, egyrészt vásárlók, másrészt a végfogyasztók irányába eladók. Mindez azt eredményezi, hogy a teljes globális ellátási lánc mentén jelentős hatásuk van.

Bár a legtöbb áruházlánc továbbra is árusít külső márkákat, más cégek termékeit, eközben a áruházláncok szerepe változik. Egyre inkább az a helyzet, hogy az üzletláncok nem csupán kereskedőként működnek, de saját maguk is branddé válnak. Saját kínálatuk az árengedményes áruktól a prémium termékekig szinte minden kategóriát felölel.

Ezeknek a saját márkáknak az ökológiai és szociális színvonala rendkívül változatos, és a fogyasztóknak kevés útmutatást ad a felelős választáshoz. Azonban az EU áruházláncainak polcain 40 % a saját márkás termékek aránya, tehát ez a termékkategória lehetőséget ad arra, hogy segítségével egyre méltányosabb fogyasztási és termelési minták irányába lehessen elmozdulni. Ez az a kritikus beavatkozási pont, amit az EU által támogatott SUPPLY CHA!NGE projekt megcéloz..