Bevezetés

Világviszonylatban a legnagyobb piaci térhódítása a saját márkás termékeknek van. 2015-ben az üzletláncok saját márkás termékeinek aránya eléri az EU teljes élelmiszerforgalmának 40%-át. Az ilyen termékek leginkább alacsony áruk miatt népszerűek. Sajnos tudjuk, hogy hogyan lehetséges ezeket az alacsony árakat elérni a termékeket előállító országokban. A beszállítókat számtalan hátrány éri, amely sérti a munkához és a szociális biztonsághoz fűződő jogaikat. Például alacsony bérek, kötelező túlóra, feketemunka mind-mind előfordulnak a saját márkás termékek ellátási lánca mentén. A legnagyobb sajátmárkás termék-előállítók Európában az Aldi, a Lidl, a Tesco és az Edeka. A sajátmárkás termékek piaci részesedése összefügg az élelmiszer-kereskedelemben tapasztalható piaci koncentrációval, és a legfőbb hajtóereje az üzletláncok közötti árversenynek. Magyarországon hasonlóak az arányok, 40% körüli a saját márkás terméket forgalma, nálunk a legnagyobb forgalommal a Tesco, a Coop és a CBA rendelkezik.

A honlap ezen részén részletes információk találhatók a kereskedelmi ágazat egy-egy kiválasztott szereplőjének ellátási láncáról, különös tekintettel a saját márkás termékek előállítására. Az itt szereplő információk a projektben együttműködő partnereink által végzett helyszíni kutatásokon alapulnak. A következőkben néhány példával szolgálunk arról, hogy milyen szerepe van a mai élelmiszerkereskedelemben a saját márkás termékeknek.

 

Saját márkás termék mint kereskedelmi stratégia

Egy üzletlánc saját termékei természetes módon magukon viselik az adott üzletlánc márkáját, leggyakrabban saját márkás terméknek nevezzük. Az európai szupermarketekben ilyen pl. az Euro Shopper, az X-tra, a Co-op, a Gut und Günstig, a First Price, Magyarországon pedig a Budget, vagy a Value. A saját márkás termékeket gyakran az üzletlánc tulajdonában lévő gyárakban állítják elő.

A saját márkás termékeket alacsony áron tudják kínálni, mert nincs szükség azok reklámozására, így marketingköltségük minimális. Emellett megvannak már az értékesítési csatornái, hiszen a szupermarketekben mindig jól látható polcokra kerülnek. Korábban a saját márkás termékek főleg olcsó alapcikkek voltak, mára viszont megjelentek a prémium termékek is közöttük. A kereskedők azért tartanak saját márkás termékeket, hogy ezzel is növeljék a vásárlói hűséget, tudatosítsák, hogy termékeik mások, mint a versenytársaiké, javítsák piaci pozíciójukat és növeljék bevételeiket. Főleg olyan termékcsoportok esetében jelennek meg, ahol nincs nagy különbség a termékek és a csomagolásuk között (pl. liszt, cukor, konzervek).

 

Az összehangolt nemzetközi beszerzési társulások szerepe a saját márkás termékek felvásárlásában

A napi fogyasztási cikkek kereskedelmében gyakori, hogy a szereplők együttműködnek és centralizálják a felvásárlást és a logisztikai műveleteket.

Európa-szerte a felvásárlással foglalkozó cégek koncentráltabban működnek, mint a termelők és az értékesítők. Európában fontos nagybani felvásárló pl. az AMS, a COOP, a UNITED NORDIC és az EMD.

Megfigyelők szerint, ahogy nő a közös nemzetközi felvásárlás – ami tovább erősíti a kiskereskedelmi cégek alkupozícióit – tovább gyengül a termelők amúgy is gyenge pozíciója, különösen a fejlődő világban. A minél olcsóbb árakért folyó hajszában figyelmen kívül marad, hogy az élelmiszereket termelő országokban a termelés felelős módon valósul meg.

Miközben káros árverseny zajlik egyrészt a márkás és a saját márkás termékek között, másrészt a kiskereskedelmi vállalatok között, nem jut figyelem az élelmiszereket termelő országok dolgozóinak életkörülményeire és az ottani környezet állapotára.