Keserédes csokoládé: Mi rejlik a nemzetközi csokoládéipar mögött?

Bár a kakaóbab olyan nemzetközi árucikk, amelyet főleg a fejlett világban fogyasztanak, annak előállítását nagyobbrészt még mindig milliónyi kistermelő végzi, kakaótermesztéssel világszerte több mint 5 millió gazda foglalkozik. Az ellátási lánc további része azonban meglehetősen koncentrált, néhány nagyvállalat uralja a piacot.

Ez a jelentés a nemzetközi csokoládéipar függönyei mögé pillant be, felfedi az ágazatban jelenlévő jelentős kiegyensúlyozatlanságokat és azokat a társadalmi és környezeti kihívásokat, amelyekkel a kakaótermesztők küzdenek. Földrajzilag Nyugat-Afrikára összpontosítottunk (Ghána, Elefántcsontpart, Kamerun), mivel az Európában feldolgozott kakaó nagy része innen ered. A jelentés betekintést nyújt a csokoládé ellátási lánc legfontosabb állomásaiba, egyaránt fókuszál annak egyik legerősebb szereplőire, a szupermarketekre, valamint annak legkiszolgáltatottabb résztvevő csoportjaira: a kakaótermelőkre, a (bevándorló) mezőgazdasági munkásokra és különösen a gyermekekre és a nőkre. A jelentés a különböző szereplőkhöz és politikai döntéshozókhoz szóló követelésekkel, valamint a csokoládéfogyasztóknak szóló (többek között a címke ellenőrzésére vonatkozó) javaslatokkal zárul. A jelentésben emellett megtalálható azoknak a vizsgálatoknak az eredményei is, amelyben 41 saját márkás húsvéti csokinyusziban kerestek növényvédőszer-maradványokat Ausztriában.

A szociális problémák (szegénység, gyermekmunka, a gazdaságban dolgozók kizsákmányolása) mellett a jelentés hangsúlyosan foglalkozik a kakaótermesztéshez kapcsolódó környezeti problémákkal is, mint például az erdőírtás, növényvédőszer-használat, ahol szintén igyekszik megoldásokat javasolni. Ezen túl Ghána és Kamerun esetében foglalkozik a kakaótermesztés és az aranybányászat kapcsolatával, és a Világbank Szerkezetátalakítási Programjával, amely a kameruni kakaóágazatban zajlik.

A teljes, angol nyelvű jelentés innen tölthető le

A magyar nyelvű összefoglaló pedig itt található