Pálmaolaj

A malajziai pálmaolaj-előállítás számos, olyan bizonyítható esettel szolgál, ahol kizsákmányolják a bevándorló munkásokat, kényszermunkát rendelnek el, és emberkereskedelmet folytatnak. A pálmaolaj-ültetvényeken dolgozók több mint 80%-a bevándorló, Indonéziából, Bangladeshből és Nepálból érkezik.

2014-ben az Amerikai Külügyminisztérium az emberkereskedelemmel foglalkozó jelentésében Malajzia a lehető legrosszabb osztályzatot kapta, amely azt jelenti, hogy a maláj kormány nem felel az alapvető elvárásoknak az embercsempészet felszámolásában, és nem tesz értékelhető lépéseket annak érdekében sem, hogy ez a jövőben javuljon. Bár a nemrégiben nyilvánosságra kerül legújabb jelentésében a Külügyminisztérium eggyel magasabb osztályzatot adott Malajziának, az embercsempészettel foglalkozó szakértők szerint az emberkereskedelem továbbra is virágzik, és a kormányzat továbbra sem tesz érdemi lépéseket az embercsempészet megfékezésére.

2014-ben a Finnwatch súlyos jogsértéseket talált olyan malajziai cégeknél is, amelyek a Fenntartható Pálmaolaj Kerekasztal által kiadott tanúsítvánnyal rendelkeznek. Jelentésük szerint az egyik jelentős maláj pálmaolaj vállalatnál, az IOI Group-nál törvény által megszabott minimálbérnél alacsonyabb fizetést kaptak a dolgozók, lefoglalták a dolgozók útlevelét, és nem léphettek be a szakszervezetbe. A cég ültetvényein dolgozók nagy része nem tudja, mi áll a munkaszerződésében, az ugyanis számára idegen nyelven íródott.

A teljes jelentés angol nyelven itt olvasható: