Aldi

De discount gigant Aldi is een ongeëvenaard successverhaal dat in de jaren 1960 begint. Als men de binnenlandse en buitenlandse omzet van beide bedrijfsgroepen (Aldi Noord en Aldi Zuid) samen neemt zijn ze de eerste van alle discounters, met meer dan 50 miljard euro omzet (2012) en meer dan 200.000 werknemers.

Aldi’s Prijzen Dictatuur

Het uitgangspunt van het discount principe, dat vooral de concurrentie aangaat met supermarkten en kruideniers, is het reduceren van de winkelruimte tot de basis: geen dure schabben, geen versiering en geen reclame. De goederen worden recht uit dozen verkocht die men gewoon op paletten of houten schabben zet. De Albrechts reduceerden hun gamma tot ongeveer 300 artikels. Aldi blijft tot vandaag aan dat discount principe vast houden. Het beperkte gamma, Aldi’s tewerkstelling strategie en hun nadruk op winkelmerken zijn de reden waarom het bedrijf zijn diensten aan zulke lage prijs kan aanbieden.

Aldi North and Aldi South, which exert enormous power vis-à-vis consumers due to the huge quantities purchased, generally do their product purchasing separately. Both Aldi groups have a fixed core of system suppliers. Suppliers run the risk of becoming highly dependent upon the discounter due to Aldi’s purchasing power. That is particularly true if they supply more than 50 per cent of their capacity to the chain. Aldi is certainly quick to drop suppliers. A product does not remain in the range if it does not sell well. Of the c. 1,000 articles in Aldi’s product range an estimated 350 products per year are replaced by other products or changed significantly. There is rigorous price control from procurement to point of sale. Competitors are also subjected to Aldi’s price dictatorship. If the discounter reduces prices, competitors do the same for their own brands within just a few hours.

Aldi Noord en Aldi Zuid, die enorme macht tegenover consumenten hebben door de enorme hoeveelheden die ze kopen, doen de aankoop van hun product meestal apart. Beide groepen hebben een vaste harde kern van leveranciers. Leveranciers lopen het risico om erg afhankelijk te zijn van Aldi. Dat is zeker het geval als ze meer dan 50% van hun producten aan de keten verkopen. Aldi dumpt zijn leveranciers snel als een product in hun gamma niet goed verkoopt. Van de ongeveer 1000 artikels in Aldi’s gamma worden er ongeveer 350 per jaar vervangen of sterk aangepast. Er is een rigoreuze prijscontrole vanaf de aankoop tot de verkoop. Concurrenten zijn ook onderworpen aan Aldi’s prijzen-dictatuur. Als de discounter zijn prijzen drukt doen hun concurrenten dat met hun eigen huismerken binnen de paar uur.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Sinds 2007 zijn Aldi Noord en Aldi Zuid leden van het BSCI. Maar het bedrijf kan niet demonstreren hoe een overtreding van arbeidsrechten gesanctioneerd en geremedieerd werd na ontdekking. Aldi is niet betrokken bij onafhankelijke verificatie met alle betrokken belanghebbenden. De conclusie is dat Aldi geen adequate consideratie geeft aan de negatieve impact van zijn eigen aankoopbeleid op arbeidsomstandigheden.