Ljubljana, 25. 11. 2016

Dan brez nakupov, ki ga obeležujemo kot odgovor na tako imenovani črni petek, se letos odvija 25. novembra.

Črni petek* je vse pogosteje slišana besedna zveza tudi v Sloveniji, kjer trgovci vabijo potrošnike k trošenju. Več organizacij, ki v današnjem načinu proizvodnje in potrošnje prepoznavamo sistemski problem, ki na družbi in okolju pušča velike negativne posledice, smo zagnali kampanjo »Akcija z akcijo – 100% popust, če ne kupiš nič!«.

Z akcijo želimo opozoriti na stanje našega planeta pa tudi na na milijone ljudi, ki so v dobavnih verigah nevidni. Kršene so jim osnovne človekove pravice in to zato, da lahko potrošniki kupujemo poceni izdelke za instant uporabo, ki ne prispevajo bistveno k našemu zadovoljstvu in kakovosti življenja.

Naš planet se ne širi in enostavno ne zmore več prebavljati vsega, kar sproduciramo in zavržemo. Delovati moramo znotraj planetarnih meja, saj je to edini planet, ki ga imamo in ga za življenje potrebujemo.

Zato izkoristimo 100% popust in ne kupimo nič. Tako se bo bolje počutila naša denarnica in tudi mi sami. Namesto nakupovanja se lahko pridružimo akciji z akcijo. K akciji spodbujamo vse, ki se ob dejstvih o zlorabah in škodi na skupnem okolju ne počutijo lagodno. K akciji vabimo ne le na ta dan, temveč skozi celo leto. Le na tak način bomo lahko zagotovili blaginjo za vse prebivalce našega planeta.

Nismo namreč zgolj potrošniki, smo človeška bitja. Zato sodelujmo, zabavajmo se in se posvetimo radostim, ki ne škodijo.

Živa Kavka Gobbo, Focus, društvo za sonaraven razvoj

Živa Lopatič, Zadruga Buna

Mateja Kraševec, društvo Humanitas

Gaja Brecelj, Umanotera

breznakupov@gmail.com

Kartica

 

*Najbolj razširjeni razlagi za črni petek sta dve: prva razlaga je, da se tako imenuje zaradi prometnih zamaškov na ta dan, druga pa pravi, da je črni zato, ker se rdeče številke podjetij, ki niso čez leto uspela prodati dovolj izdelkov, dvignejo na črne.

Utrinki akcije tudi na Instagramu.

Dan brez nakupov 2015 kar dva dni?

Novinarska konferenca 27. 11. 2015 ob 10:00 v Ziferblatu na Vegovi 8, Ljubljana

Dan brez nakupov (angleško Buy Nothing Day) je neformalni dan protesta proti prekomernemu potrošništvu. Vedno več nakupujemo in nakupovanje tako predstavlja enega od glavnih razlogov za okoljske, družbene in ekonomske težave.

V Severni Ameriki Dan brez nakupov praznujejo v petek po zahvalnem dnevu (na črni petek), drugod po svetu pa dan kasneje. Zakaj ne bi v Sloveniji obeležili kar oba dneva? 

Slovenske nevladne organizacije* bomo začele z ozaveščevalnimi aktivnostmi že v petek 27.11. Če se boste 27.11. sprehajali po centru Ljubljane, boste morda doživeli prav poseben dogodek: 'ustvarjalni flash-mob'. Pridružite se izdelovanju uporabnih izdelkov po metodi DIY (naredi sam). Vsekakor pa boste srečali enega od naših prostovoljcev in morda izvedeli kaj več.

Za vse, ki se nam ne boste pridružili v živo, pripravljamo spletno nagradno akcijo. Nagrada bo nematerialna, a naredila vam bo veliko veselje. Več o tem na FB strani dogodka.

Pridružite se nam pri nenakupovalnem postu 27. in 28.11 in uživajte v pomembnejših opravkih. Sporočite nam, kako vi doživljate decembrsko nakupovalno mrzlico in kako sami zmanjšujete nepotrebno zapravljanje.

Na socialnih omrežjih uporabljajte:

#buynothingday
#danbreznakupov
#makeachange


*Z nami so: BUNAEkvilib Inštitut, Smetumet KedFLOR - Etično nakupovanje, Društvo 5. maj, Združenje Mladi za varnost, 3muhe in številni prostovoljci.

 

Naredi sam - Do It Yourself - DIY1: nosilna vrečka

Iz kratke majice si lahko na preprost način naredite vrečko. Pa ne za v trgovino. Je idealna za nošnjo knjig do knjižnice, notri lahko pospravimo kape, rokavice in bundo, ko pridemo na toplo, lahko jo uporabimo kot torbo za na delo ali pa prenašamo študijsko gradivo.