Tu najdete študije primerov za določene izdelke, ki se prodajajo pod lastnimi blagovnimi znamkami in ki so v večini proizvedeni v nedopustnih razmerah v državah globalnega Juga. Vse raziskave, ki jih objavljamo, so plod dolgotrajnega terenskega raziskovanja, ki so ga izvedle partnerske organizacije v projektu Supply Cha!nge.

V 2016 in 2017 bo objavljenih še več študij, ki jih lahko preberete na mednarodni spletni strani projekta. 

    

 

.

Trgovske blagovne znamke - tekma do dna

Globalno gledano ima Evropa na nacionalnih trgih najvišji delež trgovskih blagovnih znamk. V letu 2015 naj bi ta delež dosegel 40 % hrane iz prodaje na drobno.

 

Vzroki za tak razvoj vključujejo:

  • prepričanje potrošnika, da takšni proizvodi ponujajo dobro kakovost za nizko ceno,
  • priložnost trgovcev za visoke marže in
  • možnost proizvajalcev, da zaslužijo na podlagi prostih proizvodnih zmogljivosti.

Trgovci z največ lastnih blagovnih znamk so Hofer, Lidl, Tesco in Edeka. Delež trgovskih blagovnih znamk je povezan s stopnjo koncentracije trgovine na drobno in je ključno gonilo konkurenčnosti cen.

 

Izdelki lastnih trgovskih blagovnih znamk kot strategija prodaje na drobno:

Proizvodi z oznako trgovske verige predstavljajo lastno trgovsko znamko tega trgovca. Zelo dobro poznane trgovske znamke v Sloveniji so Spar (S-Budget, Premium, Natur*pur...), Mercator (npr. Lumpi, Premium, Bonus Pus...), Hofer, Lidl, Tuš idr. Izdelki trgovskih blagovnih znamk so proizvedeni v drugih podjetjih, kjer istočasno proizvajajo izdelke za blagovne znamke velikih trgovcev in svoje lastne izdelke.

Ti proizvodi se lahko prodajajo po nižji ceni, ker trgovinam ni potrebno tržiti proizvodov z njihovo oznako, kar pomeni minimalne stroške trženja. Stroški se zmanjšajo tudi zaradi velikega števila nakupov. Trgovske blagovne znamke imajo že pripravljen distribucijski kanal, saj jim je zajamčeno vidno mesto na policah trgovin.

Včasih so bili izdelki trgovskih znamk večinoma poceni osnovni izdelki in kot taki so imeli v primerjavi z znamko priznanega proizvajalca praviloma nekoliko slabšo kakovost, nizko ceno pa je poudarjalo tudi enostavno pakiranje.  Trenutno so blagovne znamke na voljo tudi v 'premium' verziji. Trgovci na drobno prodajajo izdelke lastne blagovne znamke z namenom povečati zvestobo potrošnikov ter krepitev in razlikovanje njihove blagovne znamke od konkurentov. Tako izboljšujejo svoj tržni položaj ter povečujejo maloprodajni zaslužek. Izdelki trgovskih znamk se le malo ločijo od konkurenčnih izdelkov, na primer po barvi in obliki embalaže.

 

Vloga mednarodnega skupnega javnega naročanja pri javnih naročilih izdelkov trgovskih blagovnih znamk:

Za trgovino potrošnega blaga je značilno, da tvori verige, trendi pa gredo v smer močne centralizacije javnih naročil in logističnih operacij. Na splošno v Evropi velja, da so veliki kupci bolj centralizirani, kot proizvajalci in distributerji. Pomembni kupci razsutega, nepakiranega tovora v Evropi so AMS, COOP, UNITED NORDIC in EMD, v Sloveniji Vigros, Orbica. Širitev mednarodnega skupnega javnega naročanja, ki povečuje kupno moč trgovskih verig, je razlog za slabšanje položaja proizvajalcev, ki so že tako v šibkejšem položaju, še posebej v državah v razvoju. Prizadevanja za najnižjo ceno lahko privedejo do okolju in družbi ne odgovorne proizvodnje v državah proizvajalkah.

Tekmovanje med blagovnimi znamkami proizvajalcev in trgovskimi blagovnimi znamkami, kot tudi med različnimi trgovci, je tekma do dna, ne ozirajoč se na življenja delavcev v državah proizvajalkah, okolje in položaj delavcev v trgovskih verigah. Tu vam predstavljamo primere posameznih proizvodov, ki se tržijo pod trgovskimi blagovnimi znamkami in se proizvajajo pod nesprejemljivimi pogoji v državah globalnega Juga. Vse informacije temeljijo na terenskem raziskovanju, ki je bilo opravljeno s strani partnerjev projekta.