Proizvodnja in prodaja hrane in pijače ustvarja milijarde evrov prihodkov po vsem svetu. Korporacije, ki proizvajajo velike količine prehrambnih proizvodov, v zadnjem času pa tudi prodajalci na drobno, nadzirajo trg ter ustvarijo največji delež prihodkov. Ko pa bi te korporacije morale prevzeti odgovornost za delavske pogoje in okolje vzdolž dobavne verige, poudarjajo, da nimajo nobenih pravnih obveznosti.

  

To poročilo odstira ozadje mednarodne industrije čokolade. Razkriva veliko neuravnoteženost v sektorju ter okoljske in socialne izzive, s katerimi se soočajo proizvajalci kakava. Poročilo se osredotoča na območje Zahodne Afrike – Gano, Slonokoščeno obalo in Kamerun – od koder izvira največ kakava na evropskem trgu. Obravnava najpomembnejše faze v dobavni verigi čokolade, pri čemer se osredotoča na najvplivnejše akterje, trgovske verige, pa tudi na najbolj ranljive skupine: pridelovalce kakava, (migrantske) delavce, otroke in še posebej ženske. Poročilo se zaključi z zahtevami do različnih akterjev in oblikovalcev politik ter priporočili za končne potrošnike, vključno s preverjanjem oznak.

  

Poročilo temelji na raziskavah v okviru kampanje Za pravično čokolado (Make chocolate fair!), na poročilih Cocoa Barometer iz let 2012 in 2015, na poročilu Vrzeli pravičnosti (The Fairness gap report) Foruma za delavske pravice iz 2014 ter na drugih znanstvenih virih.

Obstoječi podatki in nove ugotovitve, predstavljane v poročilu, temeljijo na tekočih kvalitativnih in kvantitativnih raziskavah v Gani in Kamerunu v letih 2015 in 2016, ki jih izvajata Liga okoljskih novinarjev iz Gane in Fakulteta za kmetijske znanosti Univerze v Dcshangu (Kamerun), partnerja v projektu Supply Cha!nge – za pravične trgovske verige (Supply Cha!nge – Make Supermarkets Fair). Poleg tega sta organizaciji Südwind in Global 2000 iz Avstrije novembra 2015 opravili terenske raziskave v Gani in Kamerunu.

Celotno poročilo je na voljo v angleškem jeziku tukaj.