Suntem un grup de organizații ale societății civile de pe tot teritoriul Europei și din emisfera sudică. Obiectivul nostru principal este de a determina supermarketurile ca produsele marcă proprie să fie echitabile și sustenabile.

Faţă de ceea ce se întâmplă la nivel global, în Europa există cea mai mare rată de penetrare în cadrul piețelor naționale a produselor marcă proprie. În 2015, ponderea produselor marcă proprie este estimată la 40% din vânzările distribuitorilor. Ponderea produselor marcă proprie este corelată cu nivelul concentrației vânzărilor și este principalul promotor al competiției prețurilor. Cursa pentru stabilirea celui mai mic preț a dus la lipsa atenției pentru producția responsabilă în principalele țări producătoare. Presiunea și practicile abuzive la care sunt supuși furnizorii au impact negativ asupra  drepturilor sociale și asupra drepturilor muncii; de exemplu: salarii mici, ore suplimentare forțate, angajări nesigure în tot lanțul furnizor.

Comparativ cu enorma lor influență, eforturile lanțurilor de supermarket de a preveni încălcările drepturilor omului și de a reduce degradarea mediului înconjurător sunt dezamăgitoare. Acest lucru trebuie să se schimbe! Nu putem permite supermarketurilor din Europa să continue urmărirea profitului prin nerespectarea drepturilor omului și a standardelor de mediu!

De aceea, cerem implementarea unor măsuri tangibile din partea supermarketurilor, a guvernelor naționale și a Uniunii Europene în privinţa îmbunătățirii condițiilor de muncă în țările din emisfera sudică și diminuarea efectelor devastatoare asupra mediului, pe tot parcursul lanțului furnizor.